2008. november 17., hétfő

„Media Gathering 2008” - Hatékony együttműködés

Ezzel a címmel rendezte meg hétvégén a Maros Megyei Ifjúsági Igazgatóság találkozóját Szovátafürdőn. A háromnapos rendezvényre meghívott volt minden Maros megyei ifjúsági civil szervezet valamint a sajtó munkatársai is. Pályázatírásról, médiával való kapcsolattartásról, kisebbségek helyzetéről, együttműködésről, különböző programok bemutatásáról szólt ez a hétvége.
Pénteken a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), nemrég alakult civil szervezeté volt a főszerep. Meghívott volt Michael Simmons afro-amerikai emberjogi aktivista aki személyesen is részt vett a Polgárjogi Mozgalomban. A résztvevők vele beszélgettek a kisebbségi attitűdről, valamint a kisebbségek helyzetéről Romániában. A meghívott tapasztalatait is megosztotta a jelenlevőkkel, valamint a beszélgetés keretein belül megoldást próbáltak keresni a kisebbségek helyzetére országunkban.
A szombati nap a “Hogyan javítsunk együttműködésünkön” című műhellyel kezdődött. A résztvevő civil szervezetek arra próbáltak megoldást találni, hogy miképpen működhetnének együtt. A pályázatírásról is szó esett a rendezvényen, amelyet Gál Sándor a marosvásárhelyi Rotaract Téka elnöke ismertetett.
A délutáni program a “Youth in Action” („Fiatalok Lendületben”) program ismertetésével folytatódott, Szabó Melinda előadásában. Itt is a pályázatíráson volt a hangsúly, azonban érdekes dolgokkal gazdagította a résztvevők ismereteit a programról. A médiával való kapcsolattartásról Laurentiu Blaga, egykori újságíró beszélt. A beszélgetésen ötleteket adott, hogy miként kell együttműködni a médiával a civil szervezeteknek, hogyan értesítsék a sajtót, ha valami közölnivalójuk van, hogyan készítsenek sajtóközleményt, hogyan szervezzenek sajtótájékoztatót.
Az utolsó napot a jelenlevő civil szervezetek képviselői (A Romániai Magyar Cserkészek Szövetsége, a Maros Megyei Diákszövetség, a PR-Alpha Egyesület, a Petru Maior Hallgatói Önkormányzata, a Kulcs Egyesület, a Marosvásárhelyi Egyetemisták Ligája, a marosvásárhelyi Rotaract Téka, Romaniai Egyetemistak Konzorciuma valamint a marosvásárhelyi Magyar Korfball Szövetség ) bemutató előadást tartottak a szervezet működéséről tevékenységéről. A rendezvélnyt Maros Megyei Ifjúsági Igazgatóság programjainak bemutatásával zárták, melynek része a „Hogyan pályázzunk sikeresen a Maros Megyei Ifjúsági Igazgatóság/ Országos I pályázataira?” című tréning volt.

Nincsenek megjegyzések: